O BUDVI

Slider
Budva je primorski grad na Jadranskom moru u Crnoj Gori. Područje oko grada, duž obale, poznato je i kao Budvanska rivijera.
Rivijera predstavlja centar crnogorskog turizma, poznata po peščanim plažama i noćnom životu.

Stari Grad

Ime Stari Grad, Budva je nosila u Srednjem veku. Većina arhitekture Starog Grada je Venecijanskog porekla. Vrata, prozori, balkoni i mnoge druge male, ali primetne stvari su rimskog stila Venecijanske Republike. Postoje tri osnovne crkve u Starom Gradu. Prva je Svetog Ivana, koja je sagrađena u 7 veku i sve do ukidanja Budvanske biskupije bila je katedrala, druga Bogorodična crkva (Santa Maria in Punta) koja datira iz 840 godine i treća Svete Trojice, koja je sagrađena 1804 godine. Venecijanski zidovi Starog Grada su zanimljiva turistička atrakcija. Stari Grad je takođe poznat po zemljotresima koji su ga prilično oštetili, 1979 godine. Pojedine kuće bile su potpuno srušene, a deo zidina napukao. Za kompletno saniranje kuća, ulica i bedema bilo je potrebno 8 godina (do 1987).

Plaža Mogren

Ovo je jedna od glavnih i najpopularnijih plaža u Budvi, koja se sastoji od dve pešćane plaže povezane kratkim tunelom. Plaža se nalazi oko 100 m zapadno od starog grada. Lako se pronalazi jer ima dobro označenu primorsku stazu.

Plaža Jaz

Ova pešćana plaža jedna je od najdužih u reonu Budve, i poznata je ne samo po predivnom otvorenom pogledu na more, već i po tome da se tamo organizuju muzički događaji.

Ostrvo Sv. Nikola

Najveći ostrov na južnom Jadranu je isto tako poznat i po nazivu Školj među lokalnim stanovništvom. Njegova bujna mediteranska vegetacija predstavlja pogodno mesto za brojne životinjske vidove, naročito za ptice.

Manastir Podmaine

Na blagom uzvišenju iznad budvanskog polja, oko dva kilometara severno od Starog Grada, nalazi se manastir Podostrog sa dva hrama od kojih je jedan posvećen Uspenju, a drugi Vavedenju Presvete Bogorodice. Ime je dobio po brdu Ostrog ispod kojeg je sagrađen, mada se u literaturi često pominje i pod nazivom Podmaine, što je naziv manastira koji je bio lociran nešto niže, istočno od ovog, sa crkvom Svete Petke.